AI-illustrerad bild med människor som läser tidningar

Från brödtext till branschpress: Hur du optimerar din bloggstrategi

Från brödtext till branschpress: Hur du optimerar din bloggstrategi.


I dagens digitala landskap är bloggen inte bara en kanal för att sprida information – det är ett kraftfullt verktyg för att positionera varumärken, bygga trovärdighet och skapa långvariga kundrelationer. På Telia ACE optimerade vi vår bloggstrategi på ett sätt som ledde till att våra inlägg blev ompublicerade i branschpress och genererade nya affärsmöjligheter. Här delar jag med mig av mina bästa tips för att ta bloggen till nästa nivå.


1. Känn din målgrupp

Den första nyckeln till en framgångsrik blogg är att förstå vem du skriver för. Är det kunder, branschkollegor eller journalister? När jag började på Telia och analyserade bloggen hade den ett inifrån och ut-perspektiv. Texterna var alldeles för omfattande och komplexa för ett bloggformat och den lätt sorgliga statistiken visade att vi kunde göra lite mer.

Jag initierade en content audit, en innehållsgranskning, där jag analyserade vilka ämnen vi skrev om, vilka produkter vi fokuserade på och vilka som kunde tänkas vara målgruppen för blogginlägget. Behovet av en tydlig innehållsstrategi blev tydlig och jag föreslog att vi skulle ha:

Ett supertydligt målgruppsfokus och skriva för att inläggen skulle spridas i andra kanaler genom att leverera värde för vår målgrupp i varenda inlägg. Vi skulle också ha en variation av inlägg för olika produkter, målgrupper och steg i köpprocessen.

Tips: Börja med att skapa detaljerade målgruppsprofiler och analysera vilka ämnen som engagerar mest. Se till att det finns inlägg för varje steg i köp- eller förankringsprocessen.


2. Skriv för ompublicering

En bloggstrategi som jag implementerade fokuserade på att skapa innehåll som kunde vidarepubliceras. Istället för att skriva isolerade blogginlägg, skrev vi artiklar som följde journalistiska principer – objektiva, informativa och alltid med en tydlig vinkel. Det ökade vår synlighet i branschpress som Telekom Idag. Och med ökad synlighet menar jag att vi, som exempel, fick ett 6-sidigt uppslag.

Det är lite mer än bra.

Skärmklipp från ett blogginlägg om Telia ACE

Tips: Strukturera dina inlägg som ett mini-reportage. Inled med en stark hook, inkludera statistik eller case-studier, och avsluta med en tydlig call-to-action.


3. Bygg relationer med branschpress

Innehåll som är optimerat för branschpress behöver också rätt kontakter. Vi hade sedan tidigare goda relationer men inget är så bra att det inte kan bli bättre.

Tips: Håll kontakten med redaktörer genom att dela insikter eller exklusiva artiklar som bara finns tillgängliga för deras plattform.


4. Leverera värde i varje inlägg

På Telia ACE prioriterade vi att ge våra läsare något de kunde använda direkt – oavsett om det var insikter om AI i kundtjänst eller praktiska tips för att implementera kontaktcenterlösningar. Detta gjorde att läsarna såg vår blogg som en trovärdig kunskapskälla. Vi kunde också skriva blogginlägg som var direkt relevanta för våra specialistsäljare.

Tips: Fundera över vad dina läsare behöver veta, och leverera det med tydlighet och kvalitet.


5. Mäta, analysera och optimera

Effekten av en bloggstrategi går att mäta. Genom att analysera vilka inlägg som presterade bäst kunde vi ständigt förbättra innehållet. På Telia ACE såg vi en tydlig koppling mellan våra bloggars engagemang och antalet nya kundförfrågningar.

Tips: Använd verktyg som Google Analytics eller HubSpot för att spåra prestationer och dra lärdomar. Själv är jag väldigt förtjust över de möjligheter som marketing automation-verktyg som HubsSpot kan leverera.


Sammanfattning

Att optimera en bloggstrategi handlar om att tänka större än själva bloggen. Genom att skriva med en tydlig målgrupp i åtanke, anpassa innehållet för ompublicering, bygga relationer med press och kontinuerligt analysera resultaten kan du skapa en blogg som både engagerar och genererar affärsvärde.

Vill du ha hjälp med att implementera dessa strategier i ditt företag? Tveka inte att höra av dig – jag är bara ett mejl bort.