Vill du ha det NU eller senare?

Du har säkert läst om marshmallow-testet som går ut på att barn får välja mellan att äta en marshmallow direkt eller få två om de i stället väntar lite. Efter testet drogs det slutsatser om att barn som kunde vänta skulle klara sig bättre i livet än barn som åt upp sin marshmallow direkt.

Lisa Norrgren vid Göteborgs universitet har forskat på hur tidspreferenser påverkar hur vi fattar beslut kopplade till hälsa. Resultatet? Ju mer tålmodig du är desto bättre hälsa har du. Det gäller sjukhusinläggningar, diagnoser, övervikt och för tidig död.

Det här känns ju lite sådär om man nu är en person som har lite/mycket svårt att stå emot frestelser och som kanske kämpat med det hela sitt liv. Är det kört nu, bara att skita i att göra de där livsstilsförändringarna du kanske vill göra?

Som PT, kostrådgivare men framförallt som mamma till barn med ADHD tänker jag istället att vi får jobba med det vi har. Jag kan inte önska bort deras ADHD eller bara be dem ha tålamod. Det funkar inte. Det är lite som att skrika på en mur att den ska flytta på sig. Det kommer inte att hända hur högt jag än skriker.

Hur gör jag istället? Jag ger mina klienter (och barn) kortsiktiga planer. Jag kortar ner perspektivet till en dag eller en vecka och tar ansvar för det långsiktiga perspektivet som coach.

Är du en otålig person?

  • Jobba MED dina förutsättningar och inte MOT dem.
  • Ge dig själv belöningar (ofta) som ligger i linje med dina mål.
  • Skit i vad som händer om ett år och fokusera på vad du kan göra idag.
  • Ta hjälp av en PT/coach/kostrådgivare som har kompetens och förståelse för hur DU funkar.

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *