Sköldkörteln

Ska vi ta en solig februarifredag och prata om sköldkörteln?

Ja, det är klart att vi ska. Varför? För att det är en liten körtel i din kropp som är med och styr saker i din kropp. Din ämnesomsättning till exempel.

1999 upptäcktes det att jag hade Graves sjukdom. Det är en autoimmun sjukdom och innebär att kroppen producerar TRAK, en typ av antikroppar som liknar TSH, hormonet som styr sköldkörtelns funktion.

Graves är en form av hypertyreos, överfunktion av sköldkörteln och dess motsats är hypotyreos, underfunktion av sköldkörteln (som jag har idag).

Symptomen på att din sköldkörtel inte fungerar som den ska är ofta diffusa, smyger sig på och är sjukt lätta att förväxla med annat som depression.

Jag sökte inte hjälp för Graves utan det upptäcktes när jag skulle lämna blod och det gick väldigt snabbt att få hjälp. Många kan vittna om att deras väg till en korrekt diagnos är lite mer krokig, speciellt om du är kvinna och i barnafödande ålder.

Då kan du få höra att tröttheten du känner är normal, att det inte är nödvändigt att ta prover eller att provsvaren förvisso kanske är lite dåliga men inte tillräckligt för behandling.

Det enda jag kan säga om det är att om du vet att något är fel så sök dig vidare. Som ung och kvinna är det så jävla lätt att bli avfärdad som inbillningssjuk eller att det du känner inte är så allvarligt. Var besvärlig om du måste.

Nu ska jag ägna resten av dagen åt promenad i solskenet för herregud vad det är livskvalitet ändå!

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *