Skammen

Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om ämnet “Skam” och hur det kan påverka i vilken omfattning människor söker hjälp.

Jag har skrivit om min man och hans spelberoende tidigare. Skammen över att inte kunna sluta spela på egen hand var en bidragande faktor till varför han inte sökte hjälp.

För mig var det precis samma sak. Jag skämdes över att jag inte kunde det som alla andra verkade klara av så himla bra. Träna, äta bra mat, vara ute och springa och så vidare.

Min självbild var formad av att jag har Graves sjukdom, en autoimmun sjukdom som orsakar överfunktion i sköldkörteln. Den gjorde att min kropp inte funkade som den skulle och jag hade en vilopuls på 136 slag/minut när den upptäcktes. Idag har jag en vilopuls strax under 60.

Det går inte att träna med en puls som är så hög. Kroppen orkar inte. Men då jag alltid skuldbelägger mig själv i första hand och inte visste att jag hade Graves så trodde jag bara att jag var slö, otränad och med dålig karaktär som inte orkade gå i trappor och var tvungen att sätta mig och vila efter uppvärmningen på ett step-pass.

Det här skuld- och skuldbeläggandet av mig själv var det som gjorde att jag ALDRIG skulle ha sökt upp en PT själv. Jag var LIVRÄDD för att bli dömd, skammad och pekad finger på.

Samtidigt saknade jag all kunskap om mat, träning, stress, återhämtning så jag hade inte kunnat fixa det på egen hand.

När slumpen/Gud/Universum skickade PT:n åt mitt håll så svalde jag skammen och bad om hjälp. Dömde han mig? Inte en enda sekund. Han fanns vid min sida, pushade när det behövdes och stöttade när det var det som behövdes.

Nu, som PT själv så VET jag att skammen stoppar andra från att söka hjälp och jag tycker att det är så jävla synd. För vi finns där ute. Vi som varit där du är idag och som aldrig skulle döma, skamma eller skuldbelägga. Find us.

Jag har aldrig dömt min man för hans spelande och när han började tro på det så släppte skammen och vi kunde jobba med hans beroende.

Skam förstör bara, den bidrar inte med något utan gör bara att du inte söker den hjälp du behöver.

Skit i skammen.

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *