Sanningen om kostscheman och varför de inte fungerar

När kostrådgivnings- och utbildningsföretaget Precision Nutrition frågar sina användare vad deras största “nutrition challenge” är så kommer “Jag vet inte vad jag ska äta” inte ens med på topp tio-listan. Stressätande, brist på planering, cravings och sötsug kommer alla långt före.

Ändå luras vi hela tiden på nya dieter, kostscheman och quick fixes

Du vet redan vad du ska äta

Om du skulle vara med på en utmaning och få hundra kronor för varje kalori du kunde stoppa i dig. Vad skulle du välja då? Inte sjutton skulle du sträcka dig efter morötterna, paprikan eller gurkan. I wouldn’t.

Jag skulle snabbt som attans ta allt det där andra: läsken, chipsen, bullarna, godiset, feta såser och så vidare. Allt för pengarna liksom.

Så om problemet inte är en kunskapsbrist varför i hela friden säljs vi på nya dieter, kostscheman och quick fixes?

För att det säljer. Det är inte konstigare än så.

Det som säljs är ju egentligen inte själva kostschemat, fastan eller den nya dietkokboken. Det som säljs är hoppet om att det ska fungera den här gången. Att det är nu det kommer att lösa sig en gång för alla.

Så vi köper konceptet. Räknar kalorier, utesluter livsmedel, väger, mäter och registrerar. Till den dag vi inte orkar mer. För det tar enormt mycket energi att konstant hålla på och tänka på mat, vad man ska äta och inte äta och hur du ska registrera lasagnen din svärmor bjuder på.

Jag har bantat i 30 år, sedan jag var 16 år, och har aldrig vägt så mycket som nu.

Anna, viktminskningsklient.

Det är lätt att gå ner i vikt

När jag vägde in mig på min högsta vikt så var jag fullständigt utan hopp och det enda jag visste var att jag inte kunde stå ut en enda sekund i den kropp som var min. Jag blev andfådd av minsta lilla, fick kramp i vaderna när jag gick till bussen och avskydde spegelbilden som mötte min blick.

Jag hade testat allt. Viktväktarna, LCHF, Atkins, kålsoppedieten och allt annat du kan tänka dig. Det enda som hade hänt var att jag vägde 30 kilo mer än när jag började. Och kände mig allmänt misslyckad som inte klarade av allt det som jag trodde att andra kunde.

För jag gick ju ner i vikt av dieterna. Det gick bara inte att behålla vikten.

Den eviga viktminsknings-karusellen

Jag fick hjälp av en personlig tränare för att ta mig ur jojobantingen och viktminsknings-karusellen. Vi började med en period med lågkaloridiet men det var tiden efteråt som betydde något. Den tiden när jag började skapa nya vanor, laga mat på ett annat sätt och slutade se mig själv som misslyckad, värdelös och någon som inte kunde.

Det var när jag började bygga nya vanor som det blev långsiktigt och hållbart. Jag slutade fokusera på att gå ner i vikt och brydde mig mer om att bli stark, smidig och kunna springa en mil bara för att jag ville. Jag lärde mig hur jag skulle äta riktig mat, vilken mängd som passar mig, vilken träning jag gillar.

Nya vanor måste få ta tid

Kostscheman, dieter och quick fixes fungerar inte i längden därför att de aldrig någonsin var tänkta att göra det. Det problem de löser är att snabbt få dig att må lite bättre för nu gör du i alla fall något åt din övervikt och hur du mår. Och det är väl bättre än inget?

Nej, faktiskt inte. Det enda som kommer att hända är att du avslutar dieten och, precis som jag, mår lite sämre för att du inte kunde hålla i det.

Vad ska du göra istället?

Så, om vi är överens om att ännu en diet, kostschema eller quick fix kommer att fucka upp ditt liv, vad ska du göra istället?

Du ska bygga en ny livsstil, steg för steg. Skapa nya vanor. Befästa den första vanan innan du lägger till en ny. Myrsteg. Ett i taget.

Du behöver ge dig själv tid. Det finns en myt som säger att en ny vana tar 21 dagar att skapa vilket är ren och jävla bullshit. Det kan ta vansinnigt mycket längre tid och att göra en långsiktig förändring som inte ger de omedelbara dopaminkickarna kommer att ta längre tid.

Å andra sidan håller det. För livet.

Vill du ha hjälp med att gå ner i vikt, börja träna eller bara få ordning på livet?

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *