Så jobbar vi

Du har nog redan förstått det men har du hoppat över de andra sidorna så kommer snabbgenomgången här: Ett år med Lite mer handlar om att överge jojobantningen, de kortsiktiga målen och alla quick fixes och i stället ta itu med problemet från grunden samtidigt som du bygger nya mat- och träningsvanor om håller livet ut.

Vi säljer inte kost- eller träningsscheman för en tusenlapp, mejlar över info och glömmer bort dig tills det är dags för nästa säljdrive.

Vi startade Lite mer därför att vi vet hur det är att vara så rädd för att gå till gymmet att man gråter. Vi vet hur det är att, på riktigt, gå ner väldigt mycket i vikt och vi vet, av egen erfarenhet, hur det är att göra de förändringar som behövs för att leva ett liv som gör att du orkar med din vardag – i dag och i morgon.

Vi vet också att du står inför en fantastisk resa som kommer att ge dig insikter om den styrka du har inom dig – för även om du inte tror att du har den så vet vi att den finns. Vår uppgift är att hjälpa dig att hitta den.

Att ändra på din livsstil kan bli både det enklaste och det svåraste du kommer att göra så innan du hoppar på vill vi svara på en del frågor du kanske har (eller inte visste att du hade.)


Lite mer – modellen som fungerar

Det fungerar inte särskilt bra att förlita sig på motivation och viljestyrka för att göra en förändring som håller över tid. Vilja och motivation är flyktiga känslor som kommer och går så de är, ärligt talat, inte så mycket att hålla i handen.

Det tar dessutom för mycket energi att gå runt att vilja saker och vara motiverad och är det något din hjärna vill göra så är det att spara på energin till viktiga saker. Du vet, som att leta efter faror på savannen – lejon, flodhästar och sådant.

Det du behöver är att skapa rutiner, struktur och vanor. Då behövs inte viljestyrka eller motivation längre.

Parallellt med att ta fram rutiner och en struktur för dig så arbetar vi med att ta itu med det som står i vägen: självsabotaget, den oförstående omgivningen, gränssättningen, stressen och hur du ska handskas med känslor när du inte längre använder mat för att döva dem.

Du behöver också få lite mer kunskap om kost och träning för att kunna gå vidare på egen hand sedan och det får du under året med oss.

Vi hjälper dig att strukturera upp din vardag så att du slipper stressa in på mataffären en halvtimme innan maten ska stå på bordet och försöka komma fram till något som går snabbt att laga.

Vi börjar där du är

Efter att du har anmält dig så har vi det första samtalet. Det är alltid på (minst) en timme och här får du först berätta lite mer om dig själv, vad du vill och hur du ser dig själv om ett år.

Vi tittar på hur din vardag ser ut idag med mat, träning, stress och återhämtning. Utifrån det och var du vill vara om ett år tar vi fram en handlingsplan tillsammans.

Vi bryter ner målen till aktiviteter, vanor och beteenden och innan du lämnar mötet har du en första uppgift som du ska fokusera på innan vi ses igen.

Vi utgår ifrån det som fungerar bra och bygger vidare på det. Du kanske redan har en aktiv vardag och då börjar vi där. Eller så älskar du att laga mat och inspireras av att hitta på nya? Då börjar vi där. Du kanske vill fokusera lite mer på din återhämtning ett tag för att alls orka med de andra förändringarna. Då börjar vi där.

Nästa gång utvärderar vi hur det gick, lägger till, skalar bort eller ökar på beroende på hur det gick och innan vi skiljs åt har du en ny vana att fokusera på.

Steg för steg bygger vi nya vanor och ett nytt liv.


Att bygga nya vanor tar tid

Det tar inte 21 dagar att skapa en ny vana. Det kan gå mycket snabbare, och ta längre tid, än så. Sovmorgnar på semestern eller en flaska vin till helgen blir en vana snabbare än snabbt. Det är det här med dopaminet som hjärnan går igång på.

De där andra vanorna som inte ger ett snabbt dopaminpåslag, som att välja fullkornspasta, kräver lite mer jobb. De tar inte 21 dagar på sig för att falla på plats och bli en naturlig del av din vardag hur mycket vi än vill. Det tar tid och energi att få det här på plats men är det enda som funkar i längden. För ärligt talat, hade det tagit 21 dagar att göra en livsstilsförändring så hade det varit så jävla enkelt. Kör en bootcamp i tre veckor bara så är allt löst. Häpp.

Det tar inte 21 dagar. Det är ett långsiktigt arbete som ibland kan kännas så sjukt trist på det där fullkornspasta-sättet. Det är mycket lättare att falla för de kortsiktiga lösningarna och utmaningarna som lovar guld och får oss att känna oss duktiga och lyckade en liten stund. En 5-dagarsfasta kan vem som helst stå ut med.

I alla fall tills utmaningen är över eller vi inte orkar väga och mäta allt som vi ska äta. Då faller vi tillbaka i de gamla vanorna men med det lilla tillägget att vi känner oss ännu sämre som inte lyckades hålla fast vid resultatet.

It wasn’t you. It was the kostschema.

Quick fixes funkar så. Snabba resultat med noll långsiktighet. Och runt hörnet finns alltid en ny fix. Samma gamla dietgurus bara med nya dieter och kokböcker att kränga. Kolla bara in den “senaste heta dieten” på Aftonbladet så ser du att det är samma namn bakom dieterna. Om och om igen.