
“Jag tycker inte om att träna och tänker inte gå på gym”, var det första Maja sa till mig när hon kom för att prata om personlig träning. “Men jag vill börja träna”, fortsatte hon sedan. If there’s a will, there’s a way, tänkte jag. Jag kan jobba med vill.
Hur vi började
Under det första samtalet berättar Maja att hon har endometrios och problem med smärta på grund av det. Efter två operationer är endometriosen bättre och med det även smärtan. Maja beskriver att hon vill träna bålmuskulaturen men att ben och armar är bra. Där är hon stark. Hon beskriver också att hon arbetar mycket i trädgården och bland annat gräver mycket. Det får mig att misstänka att hon är starkare än vad hon tror men att hon inte får kontakt med sin muskulatur efter år av smärta, två graviditeter och operationer.
Funktionsanalyser
Vi går igenom funktionsanalyser för att se om jag kan få några ledtrådar. De visar att hon har en mycket god rörlighet och är på gränsen till överrörlig. Kontakten med bålmuskulaturen är det däremot sämre och hon har en tendens till ett framåttippat bäcken vilket gör att hon svankar mycket. Hon har som så många andra en framåtrotation i axlar och skuldra så jag ställer lite kontrollfrågor om smärta och trötthet i ryggslut och bröstrygg.
Majas målsättning, önskemål och förutsättningar
- Majas mål är att komma igång med träningen så att hon har en rutin och struktur på den när jobbet och vardagen drar igång igen.
- Hon vill bli starkare och orka med sin vardag.
- Hon vill få en starkare bålmuskulatur.
- All träning måste kunna göras hemma.
- Det finns en sjukdoms- och skadehistorik som måste tas hänsyn till.
Träningsplaneringen
För Maja handlar det om att skynda långsamt så vi tar det från grunden och börjar med andningsövningar. Back to basics. Jag skriver en träningsplanering där det mesta av jobbet kan göras hemma. Det är kontaktövningar för bålen, andningsövningar och enkel styrketräning för hela kroppen med hjälp av gummiband och pinne som jag skickar med henne hem.
På pappret ser det enkelt ut men övningarna är tuffa för henne. De är samtidigt så viktiga för den fortsatta träningen att jag håller tummarna för att hon orkar ta sig igenom de första långsamma veckorna.
På PT-passen ökar vi belastningen. Lägger på vikter och tar bort när det blir för tungt. Några veckor in på vår träning tillsammans sitter grunderna och vi kan ta ett steg till i träningen. Jag introducerar TRX; icke-elastiska träningsband som är perfekta för styrketräning hemma, för Maja och tipsar om var hon kan köpa ett par om hon vill gå vidare från träningen med gummiband.
Basövningarna
Vi ser framsteg på varje PT-pass. Belastningen kan öka och vi börjar med de klassiska basövningarna: marklyft, knäböj, bänkpress, latsdrag och roddar. Vi får kämpa lite med knäböjstekniken så jag avsätter ett PT-pass för att fokusera på det. Passet börjar med en vinglig air squat utan styrsel och slutar 55 minuter senare med att hon kan göra ett gäng back squats på 50 kilo med en klockren teknik.
Jag vet inte vem som är gladast i slutet av passet och jag kan bara hålla med när hon utbrister att “Det är så roligt att lyfta tunga saker!”
Kunna klara sig själv
Det kanske är en dålig affärsidé men oavsett om du väljer kostrådgivning, hjälp att gå ner i vikt eller personlig träning så ska du kunna stå på egna ben när vi är klara. För Maja innebär det att hon ska kunna fortsätta träna på egen hand och veta vad hon ska göra men framförallt varför. Under varje pass och varje övning berättar jag därför varför vi gör en viss övning, vad den syftar till och hur (och var!) det ska kännas i kroppen.
När hon kan korrigera sin teknik eller hållning utan att jag behöver säga något så vet jag att vi är på rätt väg. Hon har kunskapen som krävs för att träna säkert och effektivt på egen hand.
Majas egna ord
Jag hade aldrig kunnat börja träna själv. Efter 10 år med konstant smärta pga endometrios, två jobbiga graviditeter och två operationer var jag äntligen smärtfri, men kroppen var trött och sned. Jag hade aldrig vågat börja på gym, men PT i hemmiljö kändes överkomligt. Jag tog chansen och nu känns kroppen stark och balanserad, och jag får sällan ont i ryggen.
Sandras vänliga inställning, hennes fokus på detaljer och hennes förmåga att hitta just mina svaga länkar och stärka dem är helt fantastisk. Och det bästa är att jag får all kunskap jag behöver för att klara träningen själv, men med tryggheten att jag kan boka in ett pass när jag kör fast. Att få styrkan och självförtroendet att kunna själv är en underbar känsla!
Jag har till och med börjat se träning som återhämtning snarare än som ett nödvändigt ont, och det hade jag aldrig trott skulle hända…