Minska på stressen

Den här cirkelfiguren brukar jag använda för att hjälpa klienter att minska stress genom att synliggöra vilka delar i livet de har kontroll över och vilka de behöver släppa. Åtminstone för stunden.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina har jag använt den för att hjälpa barn som känner oro och stress över situationen.

I mittencirkeln, den ljusgröna, hamnar allt som du har total kontroll över. Det är de saker du, och bara du, kan bestämma över. Det kan vara vad du ska äta till middag, när du ska gå och lägga dig eller om du ska läsa nyheter eller inte.

I den rosa cirkeln hamnar det som du har lite kontroll över. Det kan vara saker som din partner kanske också vill ha något att säga till om, hur du ska lägga upp jobbdagen eller annat. För tonåringarna här hemma kan det handla om saker som när rum ska städas. De har viss frihet men det finns en deadline.

I den orange cirkeln hamnar saker som du inte har någon kontroll över alls. Här hamnar kriget i Ukraina.

Genom att dela upp det så här har vi kunnat diskutera oss fram till vad vi ska fokusera på: det vi har kontroll över. Oron över familj och vänner i Ukraina finns kvar men vi kan kontrollera hur ofta vi tittar på nyheter och klipp och framför allt vilka klipp vi ska kolla på och/eller sprida vidare.

Vi kan heller inte styra Putin men vi kan stötta organisationer som Röda korset. Vi hjälper andra att hjälpa och det tar bort lite av maktlösheten som annars fräter sönder en själ.

Vi gör det vi kan. Vi jobbar på att acceptera att vi inte kan kontrollera allt och att låta andra bidra med det de kan. Makthavare, EU, sportvärlden och alla andra som på något sätt kan sätta press på Ryssland och/eller stötta Ukraina.

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *