Medveten närvaro

Medveten närvaro kan vara ett bra verktyg för att hantera känslor och minska stress men också när du ska göra en förändring som att gå ner i vikt eller börja träna. Genom att träna på att vara här och nu utan att värdera och döma kan du få syn på dina hjärnspöken, bli medveten om dina tankefällor och bli mer uppmärksam på nuet.

Medveten närvaro kan du praktisera när som helst: på skogspromenaden, vid fikastunden eller när du sitter på bussen på väg till jobbet. Att vara medvetet närvarande är en färdighet som du behöver träna upp, det är inte säkert att det kommer att kännas naturligt till en början men efter ett tag kommer du att kunna koppla på det utan ansträngning.

Jag upplever att medveten närvaro hjälper mig i stressiga situationer genom att jag fokuserar på det som ÄR, här och just nu. Jag ser vad jag kan göra nu och försöker inte lösa allt på en gång. En del saker kan jag släppa, annat kan jag lägga lite på vänt och annat får jag acceptera att jag inte kan göra något åt.

Det finns många appar och sajter för att du ska kunna börja träna på medveten närvaro. Kolla till exempel på Google Play och App Store efter en app som heter Stressmottagningen. Där hittar du enkla verktyg och övningar – några är premiumversioner medan andra är gratis.

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *