KBT och viktminskning

Om det inte handlar om vad du äter, varför är det så svårt att gå ner i vikt? För att inte tala om att behålla vikten? För att det är svårt att ändra beteenden. Vi kan låtsas som att det “bara är att göra”, vilket det egentligen är, men då har vi inte tagit hänsyn till att vi människor är komplicerade varelser.

Vad säger du om dig själv?

Vi har en självbild som säger att vi är på ett visst sätt. Vi kanske ser oss själva som någon som inte gillar att träna, inte kan träna, är beroende av socker eller vad det nu kan vara. När vi då börjar förändra våra beteenden, oavsett om det handlar om att äta mindre godis, börja träna eller vad det nu kan vara, så går vi emot vår självbild.

Vi agerar inte i enlighet med den syn vi har på oss själva och det blir en konflikt inom oss där vi måste övertyga oss själva om att vi visst kan vara någon som inte behöver äta godis, att vi är träningsintresserade och att vi föredrar kycklingsalladen framför ostburgaren.

KBT och viktminskning

Med hjälp av kognitiva beteendeterapeutiska principer får du utmana dig själv och dina tankar. Utifrån var du befinner dig får du övningar att göra som kan handla om att ändra på vad du äter eller börja införa lite mer vardagsrörelse.

Vi utgår ifrån var du är just nu och tar fram en plan för var du vill vara om ett år.