Frekvens, duration, intensitet

Eller som vi säger på vanlig svenska: Hur ofta, hur länge och hur hårt?

När använder jag det här? Vid träningsplanering och oavsett vilken nivå du är på. Nu tränar jag mestadels människor utan så mycket träningsvana för det är för er mitt hjärta klappar lite extra men de här frågorna utgår alla tränare ifrån.

Och vilken är då viktigast? För någon utan träningsvana så lägger jag ALLTID fokus på frekvensen – för det är den som krånglar till det. Har du inte redan en träningsvana så kommer du att behöva skapa utrymme i kalendern.

Det är sällan så att det finns luckor i kalendern som du lätt kan använda för att åka till gymmet eller ge dig ut i spåret. Det är luckor som behöver skapas och de sysslor och aktiviteter du gör under den tid som nu ska ägnas åt träning behöver någon annan ta hand om.

Ska det skjutsas till träningar kanske din parter måste sluta på jobbet tidigare eller så behöver barnen ta sig dit själva. Ska middagen vara klar kanske du behöver förbereda och preppa andra dagar. Och så vidare.

Därför lägger jag sjukt mycket mer energi på att få in en träningsvana än att fokusera på hur hårt eller länge du tränar. Det kvittar i början. Har du väl fått till en träningsvana med t.ex. promenader fyra gånger i veckan och med rutiner kring hur vardagen flyter på då så är det så SJUKT lätt att öka intensitet och längd. Det handlar bara om att skruva till det lite.

Så, börja med frekvensen. Det är dagens bästa PT-tips det!

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *