Förändringens fem faser

När vi går igenom en förändring går vi igenom olika faser. Beroende på teori är de fyra till sex stycken och för enkelhetens skull tittar vi här på fem faser.

Nöjdheten

Det här är det första steget och det inträffar redan innan vi är på väg mot något nytt. Vi är nöjda, eller i alla fall omedvetna om, att en förändring behöver ske. Livet tuffar på som det alltid har gjort. Den här fasen kan istället för nöjdhet bestå av förnekelse. Man förnekar eller underskattar problemet man har.

För omgivningen kan problemet vara uppenbart och det kan finnas en stark vilja och önskan om att personen ska ta tag i problemet. Att ta upp det med personen i det här stadiet leder ofta bara till konflikt. En person i aktivt missbruk till exempel förnekar här missbruket helt eller menar att det inte är så omfattande.

Övervägandefasen

Här har personen börjat se att det finns ett problem och det finns, till skillnad från det förra stadiet, en ambivalens inför det. Viljan, motivationen och en önskan om förändring börjar ta plats i tanken. Än så länge finns inga konkreta planer på att göra något. Man inser att man nog dricker eller spelar för mycket eller att man vill, eller behöver, gå ner i vikt.

I det här stadiet kan löften komma om att man ska ändra sig; sluta dricka, spela eller gå ner i vikt. Den här gången ska det funka.

Förberedelsefasen

Nu händer det saker! I den här fasen samlas information och kunskap in och det är kanske den viktigaste fasen i förändringen. Av de som misslyckas med en förändring har ungefär hälften hoppat över den här fasen.

Den spelberoende googlar kanske på sajter som Spelfri och alkoholisten AA. Vill du gå ner i vikt kanske du hamnar på sidor som Viktväktarna, 16 weeks of hell eller så har du kanske hamnat här. Du kanske läser på om Rivstart och Balans och vad det skulle innebära för dig att gå med. Du läser blogginlägg, ser på före- och efterbilder och börjar kanske kika på nya recept och inköpslistor.

Är du med på något av Lite mer-programmen kommer du att vara i förberedelsefasen till dess att onlinekursen kickar igång. Ta vara på den tiden! Läs på, kika igenom appen, säg hej till de andra i gruppen och beröm dig själv för att du tagit dig så här långt!

Handling

Nu är det dags att starta på riktigt. Den här fasen är intensiv och innebär att bryta gamla invanda mönster, skapa nya vanor, hantera omgivningen och de egna känslorna inför en okänd framtid. I den här fasen är stöd och stöttning viktigt. När man själv tvivlar på att förändringen är möjlig kan det vara skönt att följa ett program som man vet ger resultat. 12-stegsprogrammet för AA och Lite mer-programmen gör just det.

Du kan lita på att de fungerar så länge du följer dem.

Det är inte alltid lätt och faller du av banan är det bra att inte fundera så mycket på det utan bara fortsätta där du var.

Handlingsfasen tar tid och det gör att det kräver ett engagemang. Som tur är behöver du inte förlita dig på vilja eller motivation utan i handlingsfasen handlar det om att ta tillvara på rutiner, struktur och strategier.

Underhållsfasen

Du är i mål! Hurra! Eller?

Nu handlar det inte längre om att genomföra en förändring utan om att inte falla tillbaka. Har du gått ner i vikt kommer den här fasen att vara ganska länge. Kroppen kommer att vilja gå tillbaka till ursprungsvikten och innan den lärt sig att din nya målvikt är nomalvikten kan du behöva fortsätta hålla kolla på vad du äter.

I den här fasen får du inte längre beröm för dina förändringar utan människor har lärt sig att det här är du. Det kan göra att det känns lite tomt för du kanske jobbar precis lika hårt som innan men utan att någon ser dig. Är du Alumni-medlem på Lite mer kan du hitta stöd i gruppen av andra som gått igenom samma sak.