Förändring är som spår i sanden

Du vet det, och jag vet det. Det är svårt att göra förändringar.

Små, stora eller livsavgörande spelar inte alltid någon roll. Att sätta sig på en annan plats på bussen än den man är van vid kan skapa en känsla av obehag. Även om man vet att det egentligen inte spelar någon roll så vill man ändå sitta där man är van.

Men varför är förändringar så svåra?

Det korta svaret är att det sparar energi att behålla status quo och är det något vi människor gillar så är det att spara energi. När vi gör det vi är vana vid kan hjärnan få slappna av och gå på autopilot en stund och då trivs den.

Vid förändringar måste vi jobba medvetet och aktivt med att skapa nya vanor, mönster och beteenden och det kostar på. Det tar energi från kropp och hjärna.

Hjärnan gillar också att luta sig tillbaka på gamla mönster för att kunna använda tidigare erfarenheter inför nya situationer. Den här situationen är lite same-same, resonerar hjärnan och så faller du tillbaka i gamla mönster. Vare sig du gillar eller inte. Hjärnan är nöjd och kopplar på autopiloten igen. Kvar står du och känner dig misslyckad som inte klarade av det där du så gärna ville.

Det var inte du, det var din hjärna.

För att kunna skapa en förändring så behöver du jobba med din hjärna, inte mot den. Var medveten om att du behöver skapa nya mönster i livet och i hjärnan. Jag brukar beskriva det som att våra vanor, beteenden och mönster är spår i sanden som vi började med redan som barn.

Nu ska du rita nya spår i sanden. Till höger om dig på stranden har du ett spår som kan vara meterdjupt. Det är det mönster du jobbat på under hela ditt liv. Till vänster om dig i vattenbrynet har du precis dragit det första strecket på din nya väg.

Varje gång du drar ett till streck befäster du mönstret och efter ett tag kommer vågorna att ha sköljt över ditt gamla spår till dess att det inte längre finns. Men innan dess är det lite skört och då behöver du lägga dit några sandsäckar som skyddar spåret från vågorna.

De sandsäckarna är rutiner, struktur och strategier. De är inte beroende av vilja eller motivation utan står där stadigt och stabilt till dess att din nya vana har satt sig och du kan se över de andra spåren i sanden som du kanske inte är så nöjd med.

Ska det verkligen vara så krokigt där borta?

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *