Äta utan ångest

Mat och ätande är förknippat med så många känslor och förbud. Det börjar redan med smakportionerna till minimänniskorna där det finns så sjukt många ÅSIKTER om hur man får/inte får/måste/borde göra. För att inte tala om amningen! Herregud, matångesten börjar nog redan där.

Sedan fortsätter det under uppväxten och de osäkra tonåren där acceptansen för att avvika från kroppsnormen är exakt 0. (Om du inte skaffar dig en identitet som avvikande förstås. Men då jävlar vill det till att du inte avviker från DEN.)

Så, har du inte skaffat dig lite matångest som tonåring så lär det komma vid de ung vuxen-åren med de första dieterna. Restriktivt ätande som leder till okontrollerat ätande som leder till ångest som leder till restriktivt ätande som leder till… Ja, du fattar.

Har du en historik med kraschade dieter bakom dig så har du sannolikt en komplicerad relation till mat och ätande som du behöver läka.

Det är för övrigt inte ditt fel om du har en mindre bra relation till mat. Det finns en hel industri som tjänar MULTUM på att fucka upp människor och deras relation till mat. Ju fler som kan hållas kvar i loopen med dietande-misslyckande-dietande desto större målgrupp finns det för nästa diet/kokbok/kostschema/challenge.

Så vad kan du göra om du och mat inte är bästisar?

1) Ta hjälp. Obviously, det är inte lätt att lösa på egen hand och vi har många verktyg för att börja rodda i det men om du ändå vill köra på egen hand så:

2) Praktisera medveten närvaro när du äter/tänker på mat. Observera vilka tankar som dyker upp. Vad säger du till dig själv?

3) Skaffa dig kunskap om mat, energi och näring. Om du VET vad maten innehåller så behöver du inte falla för en lockande challenge igen.

4) Ge dig själv tid att läka. Jag faller fortfarande i fällan ibland.

5) Radikal acceptans. Acceptera att du har de här tankarna, att du vill förändra dem och att det kan ta tid.

6) Förlåtelse. var snäll mot dig själv. Det är inte ditt fel och det var aldrig det. Du är dessutom inte ensam om att ha det knöligt.

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *