Älskade havre

Havre är ett riktigt superlivsmedel som kan användas i gröt, som havredryck, havregrädde, i bröd och som tillbehör i stället för ris. Havre är fiberrikt, innehåller 100 procent fullkorn och kan tack vare sitt näringsinnehåll sänka kolesterolet LDL och bidra till ett jämnare blocsocker.

Det är närproducerat, nakenhavre kan användas av människor med celiaki och dessutom är det ruskigt billigt. What’s not to like?

Havre sänker kolesterolhalten i kroppen tack vare betaglukan. Betaglukan är fiber som tillsammans med vatten bildar en gel tarmen. Gelen för sedan med sig gallsyra i tunntarmen till tjocktarmen och ut ur kroppen. Ny gallsyra bildas då i levern med hjälp av det kolesterol som finns i blodet och kolesterolet i kroppen sjunker.

Nu ska du inte bli av med allt kolesterol i kroppen men för höga halter av kolesterol är förknippat med hjärt- och kärlsjukdomar.

Så, hur mycket ska du äta? 3 gram betaglukan per dag behövs för en kolesterolsänkande effekt. Det motsvarar två portioner havregrynsgröt men betaglukan finns även i havremjölk och havregrädde.

Byter du ut vanlig vispgrädde mot havregrädde minskar du mängden mättat fett (som är kopplat till sämre hjärt- och kärlhälsa) och får i dig mer betaglukan utan att tänka på det.

Min egen favorit är steelcut oats från Axa som jag kokar (och äter) med havremjölk och bär. Det behöver varken vara krångligt, dyrt eller o-gott att äta bra mat.

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *